Cabernet Sauvignon

Jan 28, 2024Mads Nyvang

Cabernet Sauvignon er den mest dyrkede drue i verden. Cabernet Sauvignon har Sauvignon Blanc og Cabernet Franc som forældre, ifølge druens stamtavle. Dette familiebånd forklarer, hvorfor disse tre druers aroma-profiler er så ens på trods af deres forskellige slutprodukter.

Cabernet Sauvignon er kendetegnet ved en tyk drueskal, der producerer en masse farve og tanniner. Frugten modner sent, hvilket kræver et klima med meget solskin og varme. Det er sjældent, at Cabernet Sauvignon modner fuldt ud på noget sted i verden - selv ikke i Bordeaux eller Medóc.

Cabernet Sauvignon - Druen fra hele verden

Størstedelen af verdens vinskribenter er enige om, at de mest populære og bedste vine lavet på Cabernet Sauvignon stammer fra Bordeaux, Napa Valley i Californien og Bolgheri i Toscana. Cabernet Sauvignon er den mest plantede drue-sort i hele verden, og den er derfor nem at finde i næsten alle lande med et varmt klima.

Det er også muligt at finde gode Cabernet Sauvignon vine udenfor disse tre områder. I Barossa Valley (South Australia), Colchagua Valley (Chile), Western Cape (Sydafrika) og i Washington State kan man ligeledes finde vine på Cabernet Sauvignon, som kvalitetsmæssigt godt kan nærme sig de store vine på Cabernet Sauvignon fra det berømte vinområde Bordeaux.

Bordeaux

Cabernet Sauvignon er en af Bordeaux' store druesorter. Den klarer sig særlig godt i det køligere klima, som findes i den vestlige del af Bordeaux, tæt på Atlanterhavskysten. Her produces der nogle af de dyreste og mest eftertragtede vine fra Bordeaux.

De bedste vinmarker ligger på høje bakker med en jævn strøm af havbrisen, der sikrer druerne et perfekt modningsmiljø. I denne del af Bordeaux findes nogle af verdens mest kendte vinmarker, som f.eks. Château Margaux, Château Latour, Château Mouton Rothschild og Château Haut-Brion.

Cabernet Sauvignon og Merlot blendet

I bordeaux laver de typisk ikke vine på 100% Cabernet Sauvignon, da druen modner sent, og klimaet ikke er varmt nok til at kunne gøre det. Druen indgår typisk i et blend på Merlot, som sammen er de to vigtigste druer i Bordeaux. Merlot er den mest plantede druesort i Bordeaux.

Cabernet Sauvignon og Merlot er det perfekte partnerskab, da Merlot ofte bidragere med en stor og fyldig krop. Klimaet i de forskellige årgange afgør, hvordan forholdet mellem de to druer skal være. I de kølige årgange vil der indgå en større mængde Merlot end i de varme årgange.

Grand Cru Classé

Klassifikationen Bordeaux 1855 har spillet en vigtig rolle for Cabernet Sauvignon's verdensomspændende berømmelse. Den legendariske klassifikation blev designet til at rangordne de bedste vinslotte i Bordeaux, og den er kun blevet ændret et par gange, bl.a. da Mouton-Rothschild blev flyttet fra 2. til 1. Cru i 1973. Kun vine fra Médoc er klassificeres i de fem Cru Classé-niveauer, dog med undtagelse af Haut-Brion fra Graves.

Supertoscanere (Bolgheri)

Mens Bordeaux er Cabernet Sauvignon-druens åndelige hjemsted, var det i Toscana, at druen fandt sit andet hjem. Cabernet Sauvignon-vinene fra dette område kaldes ofte supertoscanere, da de ikke følger de traditionelle DOC- og DOCG-regler for toscansk vinproduktion

Den første supertoscaner, Sassicaia, blev skabt af Mario Incisa della Rocchetta i 1968. Han blev inspireret af de store Bordeaux-vine og besluttede at plante Cabernet Sauvignon på sin toscanske ejendom Tenuta San Guido. Resultatet blev en stor og fyldig rødvin, der var meget anderledes end de mere moderate lette vine som foreksempel Chianti, som var normen i Toscana på det tidspunkt.

Sassicaia

Sassicaias succes førte til, at en række andre producenter fulgte trop, og i dag er Cabernet Sauvignon en af de mest plantede druesorter i Toscana. Cabernet Sauvignon vine er typisk blandet med Sangiovese og Merlot, da Cabernet Sauvignon i sig selv kan være lidt for stramt og være præget for meget af tannin og garvesyre.

Vine baseret på Cabernet Sauvignon kan i Toscana give vinen en flot og intens farve med mange af de klassiske aromaer, som Cabernet sauvignon vin ofte besidder. Noterne er ofte tydeligt præget af røde bær såsom solbær, hindbær og brombær, men kan ofte også give fornemmelser af cedertræ, tobak og krydderier fra de varme klimaer.

Napa Valley

Cabernet Sauvignon-druen er en af de mest udbredte druer i verden, og den er især vigtig i vinområderne i den nye verden. Cabernet Sauvignon-vine fra Napa Valley er nogle af de mest eftertragtede vine i verden på grund af regionens gunstige klima og jordbund

Napa Valley Cabernet Sauvignon-vine er typisk store, fyldige og meget frugtagtige med masser af modne tanniner, der giver dem et stort lagringspotentiale. De bedste vinmarker ligger på veldrænede bjergsider med god eksponering for sollys.

I modsætning til Bordeaux og Bolgheri bliver mange vine fra Napa Valley lavet på 100 % Cabernet Sauvignon. Rigtig Napa Cab er generøst fadlagret med rigelige mængder krydderier – indbegrebet af powervin!

Mens både Bordeaux og Supertoscanere er kendt for at være fremstillet på blends med Cabernet Sauvignon, består mange vine fra Napa Valley udelukkende af Cabernet Sauvignon. Ægte Napa Cab er fadlagret, som giver vinen masser af krydderi og vanilje.

Cabernet Sauvignon vin

Cabernet kan have en bred vifte af smag og aromaer, afhængigt af klimaet, jordbunden og vindyrkningen i den region, hvor den dyrkes. Cabernet Sauvignon-vine fra kølige egne har ofte en højere syreindhold og mere moderate og lette vine med elegant frugt med noter af solbær, cassis og grøn peber. Cabernet Sauvignon vinene fra varmere klimaer har ofte en høj alkoholprocent og er typisk mere modne.

Cabarnet Sauvignon rødvin

Cabernet Sauvignon er en af verdens mest populære rødvinsdruer. Den blandes typisk med andre druer som Merlot, Cabernet Franc og Petit Verdot. Cabernet Sauvignon-vine er typisk fyldig, hvor tanninerne gør, at vinen besidder et godt lagringspotentiale. Cabernet Sauvignon er en alsidig drue, der kan bruges til at fremstille en lang række forskellige vinstilarter, fra let og frugtagtig til stor og fed. Når der er fadlagring indblandet i en rødvin på Cabernet Sauvignon kræver vinene godt med luft for at man kan fornemme de mange noter af brombær, tobak, cedertræ og solbær.

Cabernet Sauvignon til mad

Cabernet Sauvignon vin er typisk fyldige og tanninholdige, hvilket gør dem ideelle til mad.

Cabernet Sauvignon er en perfekt partner til røde kødretter som f.eks. bøf, lam eller vildt. Cabernet Sauvignon er også et godt match til fyldige, kraftige gryderetter.

Når det gælder ost, er Cabernet Sauvignon en god partner til hårde og skarpe oste som cheddar, parmesan og pecorino. Cabernet Sauvignon kan også nydes sammen med chokoladedesserter eller endda alene som en drink efter middagen.