Ofte stillede spørgsmål

Kan vintage vine drikkes?

Alle vinene på vores hjemmeside kan i udgangspunktet drikkes.

Alle vores vine bliver opbevaret i de bedste forhold og gennemgår kvalitetskontrol for at sikre den bedst mulige kvalitet. Vin gennemgår en lang proces, når det lagres og med +20 år i flasken kan duft- og smagsnoter være vidt forskellige.

Hvad kan man forvente, når man drikker vintage vin?

Det er først og fremmest vigtigt at forholde sig til, hvad man går i møde, når man bevæger sig ud i dette særlige univers. Det er i hvert fald sikkert, at man ikke skal forvente det samme, som når man drikker unge vine. 

Den primære frugt er ikke længere dominerende, men derimod de tertiære duft- og smagsnoter som kun udvikles ved lagring.  Er man heldig er disse vintage vine noget af det mest vidunderlige, og de aldrende noter komplekse og mangfoldige. Vinen er gammel og har været indespærret i flasken. Der vil ofte forekomme noter af svampe, krudt og parmesan inden frugten trænger igennem via iltning. Vinen er ok, hvis der er frugt i duft og smag.

Hvordan forbereder og åbner man vintage vin?

 

Det er vigtigt, at man sikrer sig, at vinen har stået oprejst i mindst 2 dage og gerne længere inden åbning. 

Dette er udelukkende for, at den kan sætte sig og sedimenterne kan falde til bunds. Har vinen rejst med pakkepost, er det endnu vigtigere, at den får mulighed for at falde til ro da man må forvente rejsesyge. 

Åbning kan foregå med en almindelig proptrækker, men det er klart nemmere at åbne med en ”Ah-so”. Har du ikke allerede en ah-so oplukker, så kan du købe en på vores hjemmesiden.

Skulle uheldet være ude, at der kommer proprester i vinen, kan disse hældes fra i et prøveglas eller igennem en si ned i en karaffel.

Find din Ah-So oplukker her

Hvor længe skal vinen iltes?

Der er ikke en eksakt videnskab indenfor iltning af vintage vin, men efter at have åbnet +1000 flasker begynder, der at tegne sig et billede. Udfordringen i forbindelse med iltning, er at vinen forholdsvis hurtigt går mod eddiketilstand, når den udsættes for ilt. 

Om det tager 30 minutter eller 24 timer er individuelt fra flaske til flaske og afhængig af den metode, man vælger til iltning. 

Første iltningsvariant er Slow Ox på flaske, hvor man hælder lidt fra toppen af flasken, således at iltningsfladen i flasken bliver lidt større. Herefter lader man den stå i mindst 5 timer og i nogle tilfælde endnu længere. Denne metode er langsom, men er særdeles effektiv med Riserva varianter. 

Anden variant er Slow Ox i karaffel eller margretheskål, som i princippet fungerer som førstnævnte metode, dog mere ukontrolleret. Anbefalingen ved denne metode er at holde øje med vinen, mens man dufter eller smager den i processen. 

Tredje variant er en iltning på ca. 30 minutter i karaffel, hvor man samtidigt sikrer sig, at der ikke kommer bundfald med fra flasken. 

Fjerde variant er iltning i flasken i ca. 1 time efterfulgt af ca. 10 minutter i glasset. Her vil man opleve, at de fleste indelukkede noter fra mange års indespærring er forsvundet og frugten kommer frem af glasset. 

Femte variant er den jeg personligt selv bruger, hvor man hælder vinen direkte i glasset efter åbning og tager hele oplevelsesturen fra de første mærkelige indelukkede noter, og stille og roligt oplever at frugten trænger igennem inden oxideringen tager over og vinen til sidst falder sammen. En vidunderlig rejse som kan variere fra 30 minutter til 24 timer og nogle gange længere.