Dom Perignon

Jan 28, 2024Mads Nyvang

Der findes champagne, og så findes der Dom Perignon champagne. I champagnens verden betragtes Dom Perignon som noget helt særligt, og derfor har den evnen til at sprede en unik lykke og stemning med hver eneste af de gyldne dråber, der kommer ud af flasken.

Dom Perignon er en traditionsrig champagne med en lang historie. Champagnen udgives kun i de bedste årgange, og der produceres kun en begrænset mængde, hvilket resulterer i hård konkurrence om den eftertragtede champagne. Dette kan naturligvis ses på prisen, som viser, at dette produkt er unikt.

Dom Perignon champagnen er en mousserende vin, som hele verden anser som en af de førende champagner på markedet.

Historien bag Dom Perignon

Meget få mennesker forbinder munke og klostre med dyr champagne, men det var faktisk en munk, der plantede frøene til den berømte Dom Perignon-champagne. Champagnen blev opkaldt efter munken Dom Perignon, der gik under dette navn i det 17. århundredes Frankrig.

Munkens skrifter der ændrede champagne

I sin tid som munk blev Dom Perignon forelsket i vinfremstilling, og det var en af hans forbedringer og opskrifter, der udviklede sig til den moderne champagne. Dom Perignon skabte sine egne opskrifter og metoder, som han dokumenterede for eftertiden, hvilket vi i dag kun kan være ham dybt taknemmelig for.

Ifølge Dom Perignons skrifter fra det 17. århundrede var han glad for Pinot Noir til fremstilling af sine vine, og et stort antal indviklede processer og andre direktiver kan ligeledes findes i hans gamle notater.

Champagnes store forbillede

Dom Perignon var en fantastisk vinproducent, men han var ikke opfinderen af mousserende vin eller champagne, som vi kender dem i dag.

Det var altså ikke munken Dom Pérignon, der startede champagnemærket Dom Perignon selvom navnet antyder det. Champagneproducenten Dom Perignon har ladet sig inspirere af fortællingen om den franske munk, men det var faktisk en englænder, der opfandt champagnen og opkaldte sin drik efter ham.

Det er denne champagne, som vi alle kender og elsker, og selv om den har sit navn fra en fransk munk, har den moderne opskrift ikke meget med ham at gøre.

Det er dog sikkert, at han var en mand, der altid stræbte efter perfektion, og hans stræben førte ham til at eksperimentere med forskellige druesorter, gæringsprocesser og fadtyper.

Hvordan fremstilles Dom Perignon Champagne?

En Dom Perignon fremstilles på samme måde som andre champagner, men der er nogle særlige kriterier for fremstillingen af Dom Perignon, som adskiller den fra andre champagner.

Dom Perignon er unik flaske champagne, fordi den kun fremstilles i de bedste vintage årgange, og derfor er den altså ikke tilgængelig på årsbasis.

En Dom Perignon er en årgangsvin, hvilket betyder, at champagnen kun fremstilles af druer, der er høstet samme år som årgangen. Alle druer håndplukkes for at sikre, at kun de bedste druer bliver til Dom Perignon-champagne.

Hvilke druer benyttes til Dom Pérignon

Til fremstillingen af en flaske Dom Perignon champagne benytter producenten druerne Chardonnay og Pinot Noir, hvor Chardonnay står for 55 % og Pinot Noir for 45 %. Dette er 2 ud af de 3 lovlige champagnedruer i det verdensberømte champagne distrikt. Den sidste lovlige drue er Pinot Meunier, men denne drue bruges altså ikke i Dom Perignon champagne.

En flaske champagne, der skal ligge i mange år

Det tager mange år fra at produktionen af en given champagne starter til, at den bliver udgivet på markedet. Grunden til dette er at Dom Perignon er en producent der ynder at lade sine champagner lagre i mange år inden frigivelsen.

Alt dette er med til at gøre Dom Perignon unik, og de mange tekniske fremskridt i produktionen af champagnen har gjort den yderst berømt og eftertragtet af champagneentusiaster over hele verden. Det er en af verdens mest udsøgte champagner, og det er næsten som om man drikker stjerner.

De mange udgaver af Dom Pérignon champagne

Der findes forskellige typer Dom Perignon-champagne med hver deres særlige karakteristika.

Udover vintage champagnerne fra en specifik årgang laver Dom Pérignon ligesom andre producenter også en rosé champagne, som er blevet en særdeles populær type champagne de sidste år. Typisk er alle champagnerne brut, men der kan dog være visse udgaver, hvor den populære producent afviger fra den klassiske brut kategori. En ting er dog sikkert, kvalitet er altid et synonym med flasker fra Dom Pérignon.

Specielle udgaver af Dom Pérignon

Dom Pérignon indgår også forskellige samarbejder med kendte personer omkring specielle udgaver af champagnen. Denne type champagner laves kunne i en årgang, og der fremstilles kun et vis antal flasker af disse specielle udgaver.

Björk & Chris Cunningham og Lady Gaga er nogle af de personer, som har ingået et samarbejde med Dom Pérignon.

Dom Pérignon til specielle anledninger

Alle champagner fra vinhuset Dom Pérignon er oplagte ideer til den unikke gave til specielle anledninger. En vintage champagne fra en specifik årgang er noget som vil få alle ens gæster til at måbe.

Enhver champagneelsker vil sætte stor pris på en flaske champagne, som har det ry som Dom Pérignon har. Anmeldere som Robert Parker er vilde med champagnen, og han nævner blandt andet Dom Pérignon som er af de førende producenter i regionen, der betegnes som den mest prestigefyldte af sin slags.