Flor de Pingus

Jan 28, 2024Mads Nyvang

Flor de Pingus er en af de mest kendte og højt estimerede vine i hele Spanien. Flor de Pingus er et produkt af Peter Sissecks uophørlige stræben efter kvalitet, og vinen er en moderne klassiker, som har imponeret både kritikere og forbrugere siden sin første årgang i 1995.

Hvordan fremstilles Flor de Pingus i dag?

Flor de Pingus bliver nu igen lavet på druer fra delvist lejede vinmarker nær ved de to parceller Barrosso & San Cristóbal, der føder selve Pingus. Vinstokkene er i dag blot yngre, men med vinstokke på hele 40-60 år, er der fortsat tale om velvoksne vinstokke, hvis rødder trænger dybt ned i undergrunden, og bidrager med en stor mineralitet til vinen. I samme omgang er rødderne så vidt forgrenede, at de kan trække på vinterens nedbør så stress ikke opstår i de tørre sommermåneder.

Vinen består af 100 % gammel Tempranillo fra nogle af de bedste steder i Ribera del Duero. Peter Sisseck er en sand mester indenfor spanske vine, og han har på baggrund af hans store arbejde høstet stor international anerkendelse, hvor blandt andet Robert Parker fra Wine Advocate årligt storroser både Flor de Pingus og storebroren Dominio de Pingus.

Flor de Pingus er ikke nærheden af at være så superkoncentreret som tidligere, men der er dog fortsat en flot koncentration. Vinen besidder en god portion af blommer, violer og vilde krydrede urter, som spiller flot sammen med de generøse varme krydderier fra fadene, som ligeledes præger vinen. Vinen er både kraftfuld og fyldig, men samtidig båret frem af en underliggende frisk, salt mineralitet, som på behagelig vis får tanninerne til at glide i baggrunden.

Flor de Pingus 2018

Flor de Pingus er tilbage i fuld produktion i 2018 efter den begrænsede årgang 2017, hvor Peter Sisseck mistede halvdelen af høsten på grund af is tidligt den 28. april. Da han besluttede at begynde høsten tidligere end mange andre, kunne Peter Sisseck rapportere, at druerne var flot modne og næsten perfekte. Peters faste beslutning var at plukke druerne mellem den 16. september og 8. oktober, hvilket var cirka en uge tidligere end gennemsnittet.

Peter Sisseck eksperimenterer i disse år med en stor omgang hele drueklaser blandt de let knuste druer. Vinen gærer i 2.000 liters egefade, hvor det meste overlades til naturen. 2017 årgangen er lagret 14 måneder på henholdsvis 30% nye franske fade og gamle franske fade, der tidligere har været brugt til andre Flor de Pingus årgange og siden til Dominio de Pingus. Herefter er vinen sammenstukket og tappet på flaske i juni måned 2020 uden forudgående klaring eller filtrering.

Der er ingen tvivl om at Peter Sissecks berømte danske fingeraftryk har været med til at skabe en stor vin, som vinens verden anser, som måske den største unge rødvin.

Forskellen på Flor og Dominio

På mange måder er Flor de Pingus et billede af Dominio de Pingus. Kvalitets- og stilforskellene på de to vine er mindre end hvad prisskiltet indikerer. Det gælder specielt i de første år efter frigivelsen, hvilket i 2008 fik Robert Parker sin daværende mand i Spanien, Jay Miller, til at sige, at "In the price/quality sweepstakes, this might be Spain's finest wine."

De to vine er fremstillet af de samme Tempranillo vinmarker i Ribera del Duero, men Flor de Pingus-druerne kommer fra yngre vinstokke. Som følge heraf har vinene mange karakteristika til fælles, herunder deres intense rubinrøde farve, blomsteraromaer og koncentrerede smag af sorte frugter.

Dominio de Pingus besidder en ultimativ intensitet, og som i den grad besidder spansk temperament. Det er begge vine som har ualmindeligt godt af, at lade vinen ligge i minimum 10-20 år før den nydes, så man engang får tanninerne i og vinen samtidig når sin ypperste grænse.

Stor interesse for Peter Sissecks vine

Interessen for Peter Sissecks vine har de sidste 10 år noget nye højder. Forhåndsinteressen antog hysteriske dimensioner i år, hvor mage forudbestilte vinen før den overhovedet kom på markedet.

Da Parker gav årgang 2018 99 point og kaldte den "en moderne legende i vorden", er det ikke underligt, at folk kæmper for at få fingrene i en flaske eller to.

Regionen

Castilla y León regionen ligger nordvest for Madrid og er Spaniens mest folkerige region. Vejret er af kontinental karakter med store temperatursvingninger i løbet af dagen og natten. Området dækker 9 DO'er, herunder nogle af Spaniens mest vigtige. Ribera del Duero og Toro er kendt for deres rødvin, som de hovedsageligt laver på Tempranillo. Mencia hersker i Bierzo, og i Rueda er de kendt for deres hvidvine, hvor Verdejo, Viura og Sauvignon Blanc alle dyrkes.

Distrikt

Ribera del Duero er et af Spaniens bedste vinområder i Castilla y Leon i den nordlige del af landet. Vinmarkerne ligger på et plateau mellem 500 og 900 meter over havets overflade, og størstedelen af produktionen er rødvin. Næsten alt er rødvin, hvor Tempranillo er den vigtigste stilart, efterfulgt af små mængder Albillo og Garnacha. Cabernet Sauvignon, Merlot og Malbec anvendes også til at producere små mængder vin.