Krug Champagne

Jan 28, 2024Mads Nyvang

Krug er en champagne producent som gennem sin visionærer måde at tænke champagneproduktion på, har formået at skabe sig et navn blandt verdens mange champagne entusiaster, som en af de dygtigste producenter der findes. Krug har en lang og spændende historie, som har præget deres måde at lave champagner. Alle deres varianter høster stor international anerkendelse fra de mest anerkendte vinskribenter verden over, herunder James Suckling (wine spectator) og Robert Parker.

Historien om champagnehuset Krug

Den tyske Johann Joseph Krug grundlagde Champagnehuset Krug i Reims, og på linje med en række andre tyske bedrifter fra Rhinelandet, så de voksende muligheder for at drive gode virksomheder i Champagne.

Han startede hans karriere hos den velansete champagne producent Jacquesson, hvor han i første omgang blev ansat, og senere blev partner. Her voksede ideen om at lave et ensartet produkt, der ikke altid afspejlede de omskiftelige vejrforhold i Frankrig. I 1840 fandt Joseph Krug sammen med den berømte vinhandler Hippolyte de Vives, og sammen begyndte de at eksperimentere med det man i dag kender som reserve vin eller 'vin de reserve'. Da makkerparret i 1843 var sikre på hvordan produktionen skulle foregå blev ”House of Krug & Champagne” en realitet.

En vision der førte til et mesterværk

Visionen gik ud på at skabe en champagne, der ikke varierede i kvalitet fra år til år. Ideen gik ud på at bruge druerne fra det pågældende år, og så supplere med det man i dag kalder en vintage, som kan oversættes til tidligere års druemost.

Dette gav Krug mulighed for at kombinere de bedste egenskaber fra de enkelte årgange, og på den måde lave én vin, der altid lever op til forventningerne. Tanken bag Krugs champagne er således, at det skal give den samme glæde hver gang man nyder et glas.

Hvem står bag Krug

Krug er i dag ejet af LVMH (Moët Hennessy – Louis Vuitton), dog fortsætter man med at føre familietraditionen videre. Maximilian Krug, der er oldebarn af grundlæggeren, har nemlig været med til at drive virksomheden siden 1983. I dag er han ansvarlig for at sikre, at alle champagner fra Krug lever op til kvalitetskravene. Det er dog ikke kun Maximilian Krug der arbejder på at skabe de bedste champagner – hele familien har en finger med i spillet. Sønnen Oliver Krug fungerer for eksempel som bestyrelsesformand for selskabet, mens datteren Louise Krug styrer det strategiske og kreative arbejde.

Krugs produktion af champagne

Krug producerer i dag to linjer med champagner; Grande Cuvée og Clos du Mesnil. Deres champagner er meget eftertragtede, hvilket blot kan bekræftes ved at se på hvor hurtigt de bliver udsolgt.

Krugs Clos du Mesnil er en af verdens dyreste champagner, og koster i dag cirka 4000 danske kroner for én flaske. Dertil skal nævnes at der findes champagner der er langt dyrere end Krugs Clos du Mesnil, men dette siger alligevel en del om hvor eftertragtet denne champagne er.

Derudover producerer Krug også en række andre meget anerkendte champagner, herunder Krug Rosé og Krug Grande Cuvée.

Krug champagne er typisk af tørhedsgraden brut, hvilket mange af de store champagnebrands også praktiserer i stor stil.

Hvilke druer bruger Krug?

Krug champagne kommer som nævnt i flere forskellige udgaver, og til dette benytter de alle tre champagnedruer; Chardonnay, Pinot Meunier og Pinot Noir. Afhængig af hvilken årgang (vintage) der er tale om, er druesammensætningen ligeledes forskellig.

Krugs mesterværker

Krug Clos du Mesnil er selvfølgelig et af Krugs mest kendte produkter, men deres Grande Cuvée er også et meget anerkendt produkt. De fleste champagneentusiaster vil nikke genkendende til disse to navne.

Krug Clos du Mesnil

Krug Clos du Mesnil er en blanc de blancs, hvilket betyder at den kun består af hvide druer. Denne champagne har en intens og kompleks aroma, der minder om fersken, nougat og brioche. Desuden har vinen en flot strågul farve, og en fyldig og cremet struktur.

Krug Grande Cuvee

Krugs Grande Cuvee er en blanding af 50 forskellige champagner, der har ligget på flaske i op til 6 år. Denne champagne har en meget kompleks aroma af frugt, nødder og krydderier. Desuden har vinen en strågul farve, og er meget fyldig i strukturen.