Romanée Conti

Jan 28, 2024Mads Nyvang

Romanée Conti er ikke blot navnet på den mest kendte vinmark i hele verden, men også navnet på den nok bedste producent der overhovedet findes!

I byen Vosne-Romanée i Bourgogne ligger den berømte producent Domaine de la Romanée Conti, som har sit navn fra den førnævnte vingård. Domaine de la Romanée Conti har en lang og berømt historie, der har resulteret i, at DRC-vine, som de omtales som, er bredt anerkendt som nogle af de mest unikke i verden, både som drikkeoplevelse og som investeringsmulighed.

Historien om Domaine de la Romanée Conti

Domaine de la Romanée Conti har en lang og helt igennem unik historie. Historien omkring verdens mest prestigefyldte producent går mere end 8 århundrede og 9 ejere tilbage. Vergy-familien ejede ejendommen i det 12. århundrede, som senere i 1631 blev overtaget af M. Croonem bourg. Han ændrede navnet på vinhuset til Romanée, hvilket var starteskuddet på husets gode renommé.

I 1760 blev ejendommen solgt til Louis-François de Bourbon - daværende prins af Conti. Han tilføjede sit eget navn til La Romanée, og det har vinhuset været kendt som lige siden dengang. Han erhvervede også parceller i Richebourg og Echézeaux-marker.

I dag ledes Domaine de la Romanée-Conti af Aubert de Villaine og Henri Roch. De Villaines far og Rochs morfar købte i 1942 ejendommmen. Domaine de la Romanée-Conti ejer vinmarkerne la Romanée-Conti og la Tâche.

Domaine de la Romanée-Conti drives nu af Aubert de Villaine og Henri Roch, som har overtaget vingården fra deres familie. Aubert De Villaines far og Henri Rochs morfar købte ejendommen i 1942. I dag ejer Domane La Romanée Conti vinmarker i nogle af de mest prestigefyldte områder og marker i Bourgogne, herunder La Romanée Conti og la Tâche.

Derudover har vinhuset i dag også andel i Echézeaux, Grands Echézeaux, Romanée-St.-Vivant og Richebourg, samt en lille andel af le Montrachet.

Domaine de la Romanée Conti

Utrolig nok har Domaine de la Romanée Conti vinhuset været ejet af den samme familie siden 1869, og det ser ud til at fortsætte i mange år fremover. Rygter om en overtagelse har ofte floreret i Vosne-Romanées små gader, men familien har nu etableret et firma, der skulle kunne modstå opkøb.

Det har længe været sådan, at hver gren af familien havde en leder med ansvar for den daglige drift, og det er stadig tilfældet. Det giver en sund balance, som gør at tingene køre lige efter bogen.

Historien om de to familier

Siden starten af 1970'erne har domainet været ledet af Aubert de Villaine, der er i dag er vinhusets ansigt udadtil. Aubert de Villaine's medforvalter har i begyndelsen af perioden været Madame Lalou Bize-Leroy. Sammen stod disse to for domainets overgang til økologisk landbrug og forbedret kontrol af processerne i vinmarken. Desværre ophørte partnerskabet i 1992 på grund af interne konflikter, men Madame Leroy ejer stadig 25 % af domænet. I dag er den anden medbestyrer i vinhuset Perrine Fenal, som er datter til Lalou Bize-Leroys.

Siden 1869 har Domaine de la Romanée Conti tilhørt familien Villaine, som Jacques-Marie Duvalt købte tilbage i 1869. Domainet er gået i arv gennem flere generationer, og i dag er domainet, som sagt repræsenteret af Aubert de Villaine. I 1942 solgte daværende ejer Jacques Chambron sin andel af virksomheden til Henri Leroy - Madame Leroys far.

Vosne-romanée

Vosne-Romanée er den ypperste kommune i hele Bourgogne. Kommunen er placeret mellem Gevrey og Chambolle, og binder de to områder sammen på den mest elegante måde, man overhovedet kan forestille sig. Det er rige og mørke vine med en fløjlsagtig fornemmelse. Den overordnede kvalitet er utrolig høj, og på dette niveau må man også forvente at prisen følger med.

På trods af at fire ud af seks grand cru-vinmarker kun kontrolleres af en enkelt producent, nemlig Domaine de la Romanée Conti, er der over 40 vinproducenter i kommunen.

I Vosne-Romanee kommunen er det kun Pinot Noir druen som er beplantet, hvilket gør sig gældende over det meste af Bourgogne. Sammen med Chardonnay er det regionens hoveddruer.

Årgang 2005 og 2015 betegnes som de bedste årgange i Vosne-Romanée de sidste 20 år, men mange andre årgange gør sig også flot.

Romanee Conti

Romanee Conti vinmarken er den mest anerkendte og mystiske af sin slags i Vosne-Romanée. Vinmarken består af kun 1,8 hektar, som er ejet som monopole af Domaine de la Romanee Conti.

I 1947 blev alle vinstokkene genplantet, og de har derfor en alder på mere en 75 år. Der produceret kun sølle 5.400 flasker i gennemsnit om året, og vinene er nogle af de dyreste i hele verden. I 2018 blev der betalt hele 558.000 USD for en flaske vin, der er den dyreste vin nogensinde.

Romanee Conti-vinmarken er kendt for vinens elegance, som ofte beskrives som indbegrebet af Pinot Noir. Vinmarken ligger på en stejl skråning med sydøstlig eksponering, og jordbunden er en blanding af ler og kalksten. Klimaet er relativt køligt, hvilket er med til at bevare de delikate aromaer i Pinot Noir druerne.

La Tâche

La Tâche er en vinmark i Côte de Nuits-subregionen i Bourgogne, Frankrig. Vingården ejes af Domaine de la Romanée-Conti, som også ejer den nærliggende Romanée-Conti-vinmark. Godset anses af vinkendere for at være den mest elegante, og kun en smule efter Romanée-Conti i kvalitet. Vinmarkens status som monopole i Vosne-Romanée kommune betyder, at ingen andre producenter må bruge navnet "La Tâche" til deres vine.

La Tâche er 6,06 hektar stort, og vinstokkene på marken er omkring 60 år gamle i gennemsnit. Der bliver produceret i omegnen af 20.000 flasker årligt.

Richebourg

Richebourg vinmarken er 3,51 hektar med gennemsnitligt 50 år gamle vinstokke. Domaine de la Romanée Conti producerer 12.000 flasker i gennemsnit om året på denne mark. En volume på 12.000 flasker årligt er i den lave ende af Vosne-Romanée.

Richebourg ligger i kommunen Vosne-Romanée på grænsen til appellationen Nuits-Saint-Georges. Vinmarken er sydøstvendt, og jorden består af ler og kalksten.

Richebourg-vinmarken er kendt for sine vine med aromaer af violer og hindbær. Vinene er kraftige og tanninholdige, men med en god syre, der giver balance.

Romanée Saint-Vivant

Romanée Saint-Vivant marken er 5,28 hektar, hvor vinstokkene varierer meget i alder. For nyligt blev en del af vinstokkene genplantet, gordi de gamle udgaver ikke gav den ønskede kvalitet og udtryk i vinen.

De yngste vinstokke sælges som Vosne-Romanée 1'er Cru. Der bliver produceret cirka 18.000 flasker i gennemsnit om året fra vinmarken. Vinen har en flot elgance med en smuk finish, som har gjort vinen værdsat verden over.

Grands Échezeaux

Vin marken Grand Échezeaux består af 3,52 hektar, og vinstokkene er her mere end 60 år gamle. Vine fra denne mark betegnes som jokeren i sortimentet hos Domaine de la Romanee Conti. Der produceret lige under 14.000 flasker årligt herfra.

En Grand Échezeaux vin er en vin, der har godt af at lager i mange måneder og år. Alt efter hvordan den pågældende årgang har været bidrager en længere periode, hvor vinen lager, med mere dybte og robusthed.

Échezeaux

Échezeaux er ligesom de ovenstående en Grand Cru vinmark. Vinstokkene er her cirka 40 år gamle, og vinene fra denne mark betegnes som lillebroren til Grand Échezeaux vinene. Vinen kan beskrives som en lettere udgave af storebroren Grand Échezeaux.

Hvordan produceres Romanée Conti?

I årtier er de verdensberømte vinmarker blevet vedligeholdt og plejet efter alle kunstens regler, og de har været økologisk certificeret i mange år. Biodynamiske principper er kommet til i de seneste år, men det betyder dog ikke, at Aubert de Villaine følger alle de mange biodynamiske kendetegn. Grunden til at man har indført nogle af de biodynamiske principper er simpelthen, fordi biodynamik forbedrer vinmarkerne og giver dem et bedre naturligt miljø at vokse i.

Alle druer håndplukkes ved høsten, der for det meste begynder cirka 14 dage efter alle andre populære producenter i området.

Dette giver druerne mere tid til at modne på vinstokken, hvilket er afgørende for Pinot Noir af høj kvalitet.

Når alle druer kommer tilbage til vingården arbejdes der ud fra de traditionelle metoder, som kældermesteren følger til punkt og prikke. De senere år er de begyndt at eksperimentere med andre temperaturer, nye procentdele af stilke i den vigtige most under selve gæringen og meget andet. Aubert de Villaine ønsker at gøre sig lidt ved mosten i denne proces, da hun ener at dette er bedst for denne vintype.

Vinen lager i nye egetræsfade fra den anerkendte François Frères i Saint-Romain. Vinen lagres herefter typisk i 16 til 18 måneder, hvorefter den bliver tappet på flaske.

Pinot Noir

Pinot Noir er en rødvinsdrue, der dyrkes i Bourgogne-regionen i Frankrig. Druen er kendt for sin delikate smag og bouquet, og den er en af de mest populære rødvinsvarianter. Druen er relativt små og runde, og de har en tynd skal. Druerne bruges ofte til at lave let fyldige rødvine, selv om nogle Pinot Noirs kan være fyldige. Pinot Noir-vine er typisk rubinrøde i farven, og de har aromaer af jordbær, kirsebær og andre røde frugter. Vinene er typisk tørre, med moderat syre og bløde tanniner. Druen passer godt sammen med en lang række forskellige fødevarer, hvilket gør den til et alsidigt valg til enhver lejlighed. Et godt stykke kød med en intens sauce er et oplagt match.

Romanée Conti vin

Romanée Conti Grand Cru er topvinen i Domaine de la Romanée Conti's sortiment. Vinen bliver kun produceret i de bedste årgagne, så det altid sikres at kvaliteten følger den høje pris.

Domaine de la Romanée Conti Romanée Conti Garnd Cru 2016

Romanée-Conti Grand Cru 2016 er en særdeles harmonisk og rig type flaske, som er et sandt mesterværk. Pinto Noir druen skinner flot igennem, og har en reserved frugt. Vine som denne passer godt til brugere, som gerne vil have en topvin uden sammenligning.

Robert Parker 

"The 2016 Romanée-Conti Grand Cru is a worthy successor to the profound 2015, wafting from the glass with aromas of wild berries, violets, peony, dark chocolate, cinnamon and exotic spices. On the palate, the wine is full-bodied, ample and satiny, with an ineffable sense of completeness, searing concentration without weight, a vibrant, indeed animating line of acidity, and a long, expansive finish that concludes with a judicious touch of mouthwatering bitterness. Wines like this are the foundation of the Domaine de la Romanée-Conti's reputation."

Køb vine fra Domaine de la Romanée Conti

Er du på udkig efter at købe en Romanée Conti Grand Cru eller nogen af de andre Romanee Conti vine, er du velkommen til at kontakte os ved at sende en besked over e-mail eller give os et kald.

Udover vine fra Romanee Conti, har vi også et stort udvalg af andre topvine fra hele verden. Vi har altid mulighed for at skaffe flasker fra verdens kendte producenter såsom Chateau Latour, Petrus, Conterno og lignende.