Sassicaia

Jan 28, 2024Mads Nyvang

Sassicaia er en vin fra den aller øverste hylde og vel nok den største vin på den italienske vinscene. Sassicaia er den første supertoscaner, og betegnes som vinen der ændrede Toscanas vinhistorie. Sassicaia har fået adskillige 100P af de forskellige vinskribenter verdenen over, og vinen er i den forbindelse blevet et italiensk ikon indenfor vin. Sassicaia 1985 fik de maksimale 100P fra Robert Parker, og blev sammenlignet med Mouton-Rotchild, hvilket gjorde vinen verdensberømt overnight. Hvert år tildeles vinen desuden anmeldernes rutinemæssige topvurderinger blandt andet med de svært opnåelige tre glas i Gambero Rosso.

Tenuta San Guido

Sassicaia laves på vingården Tenuta San Guido i Bolgheri ved Toscanas kyst. San Guido producere udover Sassicaia 2 andre vine: Guidalberto og Le Difese. Historien om vingården begyndte da Mario Incisa della Rocchetta tilbage i 1920'erne drømte om at skabe en fuldblods vin.

I 1940'erne plantede Mario Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc, hvilket skete med inspiration fra Bordeauxs verdensberømte 1. Cru'er. I hans øjne havde jordbunden på Tenuta San Guido de samme karakteristika som dem i Bordeaux, der var kendetegnet ved at være fyldt med grus og andre småsten. En vin lavet hovedsageligt på Cabernet var en banebrydende ændring af traditionen i Toscana og Piemonte, som altid havde produceret vine på henholdsvis Sangiovese og Nebbiolo.

Mario var den første person i Toscana, der anvendte nye franske egetræsfade, hvilket var en stor forandring i Toscana. Først i 1968 fortalte Mario resten af verdenen omkring hans nye vin Sassicaia, som han opkaldte efter den sandede og grusede jordbund.

Lige fra første øjeblik blev vinen en international succes, og samtidig placerede Sassicaia sig i toppen af det italienske hierarki indenfor vin. Vinen blev den første såkaldte kvalitetsvin som for alvor brød igennem på de internationale eksportmarkeder.

Sassicaia's historiske udvikling

Det var først i 1994 revision af DOC-regulativerne kom, og det var her det som lukkede rødvinene ind i varmen og samtidig placerede Sassicaia som en helt særlig Bolgheri Superiore. En position som blev forbedret i 2013, hvor myndigheder løftede Sassicaia op på den aller øverste hylde i det italienske hierarki som en af de helt store vine i Italien. Nu har Sassicaia sin helt egen Denominazione di Origine Controllata Bolgheri Sassicaia.

Sassicaia betragtes i dag som den første Supertoscaner, og faderen til de mange andre italienske vine baseret på cabernet druer. Vingården dækker cirka 90 hektar, og det tilplantede areal er opdelt i områder tilpasset ud fra særlige egenskaber i både jordens sammensætning såvel som eksponeringen.

Bolden begyndte at trille da 1972-årgangen blev verdensberømt overnight, da den ved en blindsmagning placerede sig foran 33 andre Cabernet Sauvignon dominerede vine, herunder hele den måbende top fra Bordeaux. Den var det første varselsskud om, at der var såkaldte supertoscanere på vej og langsomt og på trods af at Sassicaia aldrig har været voluminøs, generøs og umiddelbar som dem en ung Robert Parker løftede frem mod berømmelse blev Sassicaia langsomt et ikon på den italienske vinscene.

Bolden begyndte at trille i 1972, da den blev berømt for at placere sig foran 33 andre Cabernet Sauvignon dominerede vine, herunder hele den måbende top fra Bordeaux. Dette var uden tvivl det første varselskud om, at supertoscanere herunder Sassicaia langsomt bevægede sig frem i vinverdenen.

Det mest fantastiske er at Sassicaia 's stjerne nu cirka 50 år senere blinker stærkere og mere kraftfuldt end nogensinde før, selvom der med cirka 200.000 årlige flasker produceret ikke længe er tale om en lille nicheproduktion, som det var engang. Faktisk kan vinen fortsat virke urimeligt reserveret som ung, er det en vin der kun bliver bedre med tiden. Der kan gå mange år før Sassicaia når sit højdepunkt, og det er derfor interessant at finde nogle af de første vine som den verdensberømte producent Tenuta San Guido sendte på markedet.

Vinmarkerne

En række af vinstokkene er beplantet på bjergsiden, i 200-300 meters højde over havets overflade.

Klimaet er essentielt for den en sund og korrekt modning af druerne. Havet og bakkerne der beskytter vinmarkerne mod hårde vinde er vigtige faktorer i dyrkningen.

Vinmarkernes placering i en række forskellige områder og højder, er en afgørende faktor i vinenes kompleksitet, og bidrager til et bredt udvalg til høsten, afhængigt af vejrforholdene og modningen af ​​druerne. Ved en undersøgelse på University of Pisa blev dette bevist. Undersøgelsen fremhævede det unikke ved vinmarkerne i Tenuta San Guido var jordtypen og eksponeringen sammenlignet med det omkringliggende område.

Arveskiftet

I dag er det Mario's adoptivsøn Sebastiano Rosa, der sammen med en af Italiens førende kvindelige vinmagere Graziana Grassini viderefører den stolte arv med at producere en kolossal vin med den historiske store betydning. Det var vinmageren Giacomo Tachis der havde spottet Graziana tilbage i 1980'erne, hvor hun skabte sine første vine. Da den gamle mester lod sig pensionere i 2009 kunne Graziana træde op ved siden af Sebastiano Rosa.

Sassicaia vin

Sassicaia er en rødvin lavet på blend af 85% Cabernet Sauvignon og 15 Cabernet Franc. Vinen laves af druer fra ældre vinstokke som modsat unge vinstokke giver en dyb og kompleks smag til vinen. Druerne stammer fra selvstændige vinmarker, som Mario plantede for mange år siden. Alle Sassicaia vine lagres på franske egefade i typisk 24 måneder, hvilket er grunden til de flotte ristede fadnoter, der ofte er at finde i vinen.

Vinen har en dyb duft af mørk bærfrugt herunder modne solbær. Farven er mættet rød lilla med en nuance af en blålig farve. Sassicaia er en rødvin med fine polerede tanniner, som er noget af det de mange vinskribenter , herunder wine enthusiast, fremhæver ved vinen. Vinen laves med det klare formål at være verdens bedste vin, hvilket i den grad må siges at være lykkedes.

Køb Sassicaia hos Bottles with History

Hos Bottles with History er vi eksperter i vin med alder, og vi har unikt adgang til en lang rækker brandvine herunder Sassicaia, Tiganello, Conterno, Gaja osv. Skal du bruge en flaske så send os en mail med en forspørgsel på den årgang du ønsker, så gør vi alt hvad vi kan for at skaffe varen til dig.

Vi har vine fra alle årgange de sidste 100 år, og er de førende i Danmark indenfor vintagevine.

Italien har i Sassicaia en kultvin, der har taget eget ansvar og indtaget den store vinscene. Tenuta San Guido er en producent som har været en forgangskæmper indenfor udviklingen af italiensk vin, og vinhuset har derfor alle rettigheder til at brande sig, som Toscana og Italiens store stolthed.