Tignanello

Jan 28, 2024Mads Nyvang

Tignanello er en rødvin fra producenten Marchesi Antinori. Tignanello er en såkaldt kultvin, som var med til at sparke gang i begrebet supertoscaner. Vinen blev introduceret for første gang i 1971, hvor Antinori skabte en fadlagret vin på de franske druer Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon fra Chianti.

Normalvis lavede man kun vine på Sangiovese druen tilsat en smule grønne druer. Selvom det vakte stor opsigt i den Italienske vin-region , var det ikke en revolutionerende tilgang. Siden 1920 havde producenter eksperimenteret med de franske Bordeaux-sorter, som kunne give de klassiske Sangiovese vine noget ekstra dybde og lagrinspotentiale.

Tignanello var en af de første rødvine fra Antiori, og vinen gav genlyd verden over på grund af at en så stor vin fra Chianti ikke nødvendigvis var lavet på den kendte Sangiovese drue.

Tenuta Tignanello

Tilbage i 1385 blev Giovanni di Piero Antinori medlem af Firenze 's forenede vinavlere (Arte Fiorentina), og siden da har Antinori familien beskæftigets sig med dyrkning af druer og fremstilling af af vin. Det er forløbigt blevet til hele 27 generationer på stribe, hvor Marchese Piero Antinori nu har videregivet arven til sin datter Albiera Antinori. Nu er det op til Abiera at løfte den stolte familiearv videre med sine to søstra Alessia og Allegra.

Det er en stor arv at skulle løfte for de tre søstre, der har kunne se deres far Piero Antinori ændre Chianti for altid gennem en visonær kombination af talent, stædighed og nysgerrighed. På trods af den store vækst, som Piero skabte for vinhuset, har familieimperium 'et en stærk tro på at kvalitet er vejen frem.

Historien om Tenuta Tignanello

Den første sten blev lagt i 1961 gennem det fantastiske samarbejde med den prominente vinekspert Giacomo Tachis. Piero Antinori betegner selv dette som en "revisionistisk" æra, hvor man undersøgte nye vinfremstillingsmetoder, teknologiske muligheder og måder at modne vine på.

Vinen Sassicaia, som blev fremstillet af Bordeaux-druer, der blev plantet af Mario Incisa della Rochetta i Bolgheri lige efter Anden Verdenskrig, var det første gennembrud. Tignanello fulgte i 1971 op, da de smed de grønne druer ud, og begyndte modning på små franske fade. I 1978 var der et lille overskud af Cabernet Sauvignon-druer på Tenuta Tignanello, hvilket resulterede i, at vinen Solaia blev skabt for første gang.

Toscana

Toscana er hjemsted for Italiens mest berømte vine, herunder Chianti og Brunello di Montalcino. Sangiovese er regionens stolthed, og den trives godt i Toscana. Sangiovese er langt den mest dyrkede druesort i hele Italien, hvilket indebærer, at kvaliteten varierer fra middelmådig til verdensklasse, ligesom i Toscana.

Toscana har syv DOCG'er, hvoraf Chianti Classico og Brunello di Montalcino er de mest berømte vinregioner i Italien. Alle syv DOCG'er producerer fremragende vin, men flere af de 29 DOC'er producerer ligeledes vin af en fornuftig kvalitet. Siden 1980 er Toscanas vinkvalitet blevet væsentligt forbedret som følge af 1970-oprøret, hvilket har haft stor betydning for Italine som et vinproducerende land.

Supertoscaner

Supertoscanere er et begrebet, der bruges omkring de bedste vine fra Toscana, som har opnået IGT klassificeringen. Disse vine betragtes som kultvine, og som følge af denne unikke betegnelse, er priserne på de unikke flasker fulgt med den stigende efterspørgsel. Begrebet Supertoscanere opstod tilbage i 1970'erne, da vine der ikke levede op til de lokale vinkrav i Toscana blev deklassificeret.

Disse vine var lavet på andre druesorter end de lokale sorter, og stilsmæssigt lå vinene langt fra de traditionelle vine fra Toscana. Det er primært Bordeaux druesorterne Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot der bruges i disse vine, enten sammen med Sangiovese eller helt uden. Andre internationale druesorter kan ligeledes anvendes.

Hvilke druer er Tignanello lavet på?

Tignanello er lavet på en blanding af Sangiovese, Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc. Det nøjagtige forhold mellem de forskellige druesorter, der anvendes i hver årgang, kan variere, men Sangiovese er altid den dominerende drue i en.

Sangiovese

Sangiovesedruen er en af Italiens mest dyrkede blå druer og landets mest udbredte druesort. Nogle af Italiens bedste vine er produceret som følge af dens omfattende brug, men de fleste vine er gennemsnitlige. Sorten i sig selv er derfor ikke tilstrækkelig til at sikre kvalitet i sig selv; der skal snarere tages hensyn til stedet og producenten, som er to faktorer der spiller en afgørende rolle.

Cabernet Franc

Cabernet Franc er en rødvinsdruesort, der både anvendes som blandingsdrue og som enkeltvin. Cabernet Franc er hjemmehørende i Bordeauxregionen i Frankrig og bruges ofte i blends med de andre druesorter fra området.

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignondruen er en populær rødvinsdrue, der oprindeligt blev plantet i Bordeauxregionen i Frankrig. Cabernet Sauvignondruen er nu udbredt over hele verden og anvendes i mange forskellige vinstilarter. Cabernet Sauvignon-druen er kendt for sin dybe, mørke farve og stærke tanniner.

Tignanello vin

Druerne til Tignanello dyrkes på godsets vinmarker i Gaiole i Chianti-kommunen. Vinstokkene er plantet på sydvendte skråninger i en højde på 400-600 meter over havets overflade. Klimaet er præget af varme somre og kølige vintre med betydelig nedbør

Jordbunden er rig på ler og kalksten, hvilket bidrager til vinens struktur og unikke smag.

Tignanello er en vin, der har lagret 12 måneder på franske fade og derefter yderligere 12 måneder på flaske inden vinen frigives.

Farven på den populære kultvin fra Firenze området har en intens rubinrød farve. I duften finder man ofte noter af røde bær såsom solbær, brombær og kirsebær kombineret med cedertræ. Smagen i vinen rig og indbydende, hvor der ofte er en flot balance mellem de sarte tanniner og syren. Der er en lang og flot eftersmag, som bidrager med en god intens fornemmelse.

Anmeldelser

Tignanello har fået mange af verdens mest anerkendte vinskribente til at uddele høje point. Af de mest nævneværdige kan nævness Robert Parker, som tidligere har givet Tignanello 96 point til årgang 2017 og 97 point til årgang 2016. James Suckling har ligeledes givet flotte point til denne fantastiske flaske vin. James Suckling 's anmeldelser ligger omkring de 95 point afhængig af årgangen.

Robert Parker, James Suckling og andre vinskribenter kaster hurtigt anmeldelser afsted mod vine med det store navn, som Tignanello må siges at have.

Tignanello og mad

Tinganello er en vintype der både kan nydes alene, men som også går exceptionelt flot til mad. Vi foreslår at servere en flaske Tignanello til mørkt kød, krydrede retter eller kraftige oste. Her får Marchesi Antinori 's stolthed virkelig lov at udfolde sine store dybde.

Køb Tignanello

Hos Bottles with History har vi et bredt udvalg af unikke vine, herunder Tignanello i modne årgange. Det er en vin, der er oplagt som gaver når de specielle anledninger skal fejres. Man kan med sikkerhed vælge Tignanello til mange anledninger.

Du kan altid købe en flaske Tignanello på vores webshop, hvor vi tilbyder hurtig levering ved bestilling af vine. Har du en forestpørgsel på en specifik årgang er du velkommen til at sende os en e mail eller give os et kald.

Udover Tignanello kan vi hos Bottles with History også tilbyde en anden Supertoscaner, nemlig Sassicaia. Er du på udkig efter andre store rødvine har vi ligeledes Barolo og barbaresco i over 50 forskellige årgange.